SPEELGOED VAN HOUT

Geeft ruimte voor groei

 Natuurlijk spelen is het uitgangspunt.

Natuurlijk spelen is een term die je op twee manieren kunt uitleggen: spelen met natuurlijke materialen en spelen vanuit de natuurlijke impulsen van het kind. Groeiromte brengt beide betekenissen samen: de producten gaan uit van de natuurlijke kracht van het kind én van de omgeving. Op die manier wil ik kinderen bewust maken van wat de natuur te bieden heeft en wat je zelf kunt bijdragen in je eigen spel.

Beroepen van de toekomst
Als leerkracht had ik jarenlang een middenbouwgroep, maar de laatste drie jaar mocht ik me verrijken bij de kleuters in combinatie met peuters. Ik heb toen de post-hbo-studie Specialist Jonge Kind gevolgd bij Bureau Meesterschap, waarbij ik me verdiepte in de vaardigheden van de 21ste eeuw. Daardoor ontdekte ik dat de kinderen van de toekomst andere vaardigheden nodig hebben dan die van tien jaar geleden: creativiteit, flexibiliteit, ondernemerschap en communicatie zijn belangrijk voor de beroepen van de toekomst, vooral omdat we niet weten hoe die beroepen eruitzien. Je moet dus kunnen inspelen op wat dán nodig is.

Ruimte om te groeien
Spelen is leren en dus groeien als mens. Ik denk dat ieder kind de vaardigheden van de toekomst in zich heeft. Door aantrekkelijke materialen aan te bieden die samen een vertrouwde omgeving vormen, kan het kind zijn wie het is. Het krijgt de ruimte – een inspirerende plek met fijne materialen, andere kinderen en volwassen om optimaal op te groeien tot zijn of haar eigen unieke ik. Zo heeft het kind de toekomst in eigen handen.

Laat je het kind praten en stel je af en toe nieuwsgierige vragen door mee te spelen. De fantasie van het kind komt tot uiting: ze ondernemen actie en voegen andere speelmaterialen toe. Wat is het fijn om je kind zo te zien groeien in ontwikkeling. Geniet!

Zelf doen
Ik maak mijn producten van natuurlijke, duurzame materialen met een grote aantrekkingskracht op kinderen. De poppetjes laten bijvoorbeeld geen emotie zien; die kan het kind zelf invullen. Op die manier sluit ik niet alleen aan bij wat het kind nodig heeft, maar ook bij wat de toekomst nodig heeft: ondernemende kinderen met een creatieve geest die talig zijn en lef hebben.

Voor thuis en op school

Mijn producten zijn ontzettend geschikt voor thema- en verteltafels en speelhoekjes thuis of op school. Ik maak de basiselementen, zodat de kinderen de rest er zelf bij kunnen knutselen, bouwen of spelen. Zo raken ze actief bij het thema of verhaal betrokken en brengen ze het samen tot leven.

Ben je leerkracht? Ik bespaar je veel tijd bij het maken van verteltafels.
Ben je ouder? Ik help je met het maken van een aantrekkelijke speelhoek.

Maak ze nieuwsgierig en laat ze initiatief nemen. En geef ze vooral vertrouwen. Daar krijg je heerlijke miniondernemertjes van.